Til to
2 ryper
1 sjalottløk, finhakket
1,5 ss smør
8 dl vann
1-2 skiver brunost
10 einebær, støtt i morter
2-3 dl fløte
Del rypene slik at bryststykkene med brystbeinet på er fraskilt resten. Ryggen, lår og vinger skal danne kraft til saus, mens brystskrogene pakkes godt inn i plastfilm og deretter i folie. Det må være helt tett slik at de kan ligge i vannbad.
Fres sjalottløk i smør og brun deretter rygg, lår og vinger. Hvis du har innmat som krås, hjerte og lever kan det gjerne koke med. Tilsett vann og la småkoke ca 1 time. Sil kraften, tilsette eierbær og la koke inn til ca halvparten. Tilsett fløte, og smak til med brunost, salt og pepper. Innmaten kan finhakkes, stekes raskt i panna og drysses over.
Rypene skal trekke i vann. Varm vann i kjele til ca 60 grader. Legg pakkene med rypebryst i vannet og la trekke ca 45 minutter. De er da rosa. Skjær brystene løs fra beina og brun de raskt i smør.
Server med mandelpoteter og rosenkål, og mitt favorittilbehør til rype, russiske erter. Følg anvisningen på pakken for tilberedning av ertene.