Brød

Eltefritt grytebrød

Et langsomt, men kjapt og enkelt brød. Prosessen tar et halvt døgn, men effektiv tid for deg er kanskje et kvarter. Inkludert oppvasken. Brødet blir flott og godt hver gang!

Til et brød trenger du:

  • 500 gram hvetemel
  • 1/4 ts tørrgjær
  • 1,5 ts salt
  • 4 dl vann

Bland ingrediensene i en stor bolle. Rør raskt sammen uten å elte. Deigen skal være ganske seig og klissete. Dekk bollen med lokk eller plastfilm og la den stå i romtemperatur over natten. Kan gjerne stå opptil et døgn. 

Når den har stått tilstrekkelig til heving, heller du den ut på et bakepapir med rikelig med mel. Bruk en slikkepott og brett deigen fra fire hjørner og inn til midten. Legg bollen over deigen som lokk, og la den heve i to timer til. 

En halv time før du skal steke brødet, setter du inn en gryte med lokk som tåler høy varme inn i ovnen på 250 grader. Gryta bør være ca 25 cm i diameter. Ta ut den tomme gryte av ovnen og dryss et tynt lag med mel i den varme gryta. Hell den litt klissete og uformelige deigen i gryta. Sett på lokk og inn i ovnen på nederste rille. Etter 30 minutter tar du av lokket og lar den steke i 10-15 minutter til. Pass på at den ikke blir for godt stekt.

Ta ut brødet og la det kjøles på rist til du ikke klarer å vente lenger. Brødet er ferdig til å nytes, og passer til hva som helst eller ingenting.

DSC_0131 DSC_0161 DSC_0167 IMG_1268 IMG_1267 DSC_0170 DSC_0168 DSC_0171