En grov variant av eltefritt brød. Sett deigen på kvelden og du har et deilig nybakt brød til lunsj dagen etter.
150 g sammalt rug, fin
130 g sammalt hvete, fin
220 g siktet hvetemel
1/2 ts tørrgjær
1,5 ts salt
4 dl vann
Bland alt det tørre i en bolle og rør inn vann. Sett på benken dekket med plast i 12-18 timer. Hell deigen på et bakepapir med en del mel. Brett deigen fra kantene inn mot midten 4-5 ganger. Dekk deigen med bollen og la heve i 2,5 time til. Sett en gryte med som tåler god varme nederts i ovnen på 250 grader når det gjenstår 30 minutter av hevetiden. Dryss litt mel i den varme gryta og legg i deigen. Stek under lokk i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 10 minutter. La avkjøles på rist før du skjærer grove skiver og brer på godt med smør og noen skiver ost. Nam!