Bake Dessert Kake

Valnøtt- og karamellterter

En bombe av en terte med fantastisk mye karamell. Laget etter oppskrift fra Lise Finckenhagens bok Slikkepott.

Oppskriften er til 6 porsjonsterter (10 cm). Deigen rekker til 12 posjoner så da kan jo resten fylles med annet godt. Deigen kan også fryses.

125 g kaldt smør i terninger

90 g melis

250 g hvetemel (1/3 av melet kan erstattes med mandelmel)

1 egg

Bland smør, mel og melis i en kjøkkenmaskin til alt er blandet fint. Hell i egget og kjør raskt sammen. Forme deigen til to baller, pakk i plastfolie og legg i kjøleskapet i minst en time. Ta den ene ut av kjøleskapet noen minutter før den skal kjevles ut. Skjær ut sirkler litt større enn formene. Smør formene med litt smør og klem deigen ned i hver form. Skjær av det som måtte stikke over kanten og prikk med gaffel før de stekes i 15-20 minutter på 180 grader midt i ovnen. La avkjøle før tertene tas ut av formene.

Fyll

200 g valnøttkjerner

3 dl sukker

3 dl fløte eller matfløte

1 vaniljestang

50 g smør

En klype flaksalt

Del vaniljestang på langs og skrap ut frø og legg både frø og stang i fløten i en kasserolle. Kok opp og hold varm.

Smelt sukker til karamell i en tykkbunnet kjele på middels varme. Rist på den istedet for å røre, men når det nærmer seg ferdig kan det være lurt å røre for at det ikke skal brenne seg. Når alt sukkeret er oppløst i karamellen siles fløten over i kjelen med karamell. Pass på, for dette er varmt og kan sprute litt. Rør til alle klumper er borte og la småkoke i ca 20 minutter. Ta en liten skje med karamell på en kald skål i kjøleskapet for å se om den tykner. Da er den ferdig. Hvis ikke må den koke litt til. Rør inn smøret og sett til side for å kjøle ned litt før nøttene og salt røres inn. Fordel fyllet i tertene og avkjøl til fyllet stivner.

Nam nam!