Blåbær og hjemmelaget vaniljekrem i søt gjærbakst må jo bli godt. Og det ble det!
400-450g hvetemel
2 dl melk
3 ss sukker
100 g smør
1 egg
En klype salt
1 ts kardemomme
2 dl blåbær
Melk til pensling
Vaniljekrem
2,5 dl melk
1 vaniljestang
3 eggeplommer
60 g sukker
20 g maisenna
15 g smør
Smelt smør, tilsett melk og egg og la det bli ca 37 grader. Bland alt det tørre i kjøkkenmaskin og hell over væsken. Tilsett mer mel dersom deigen blir for løs. Kjør i kjøkkenmaskin ca 10 minutter. Dekk med plast og heves til dobbel størrelse, ca en time. Klem deigen sammen og la heve 10 minutter til.
Vaniljekrem
Mens deigen hever lager du vaniljekremen. Hell melken i en tykkbunnet kasserolle. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene og ha oppi melken. Kok opp. Trekk kasserollen til side og la melken trekke smak i ca 10 minutter. Ta ut vaniljestangen.
Visp eggeplommer, sukker og maisenna luftig og klumpfri i en bolle. Hell melken over eggeblandingen mens du visper. Visp til blandingen er helt glatt.
Hell alt tilbake i kasserollen. Kok opp under konstant visping til kremen blir tykk og fin (den må koke til det bobler skikkelig). Pass på mot slutten når det nærmer seg kokepunktet.Ta kremen fra varmen, la den få avkjøle seg et par minutter før du visper inn smøret. Visp til kremen er helt glatt. Press kremen gjennom en sil med en slikkepott over i en bolle. Oppbevar vaniljekremen i kjøleskapet frem til bruk.
Kjevle deigen til et rektangel, ca 0,5 cm tykk. Smør utover vaniljekremen, dryss over frosne eller friske blåbær og rull sammen til en pølse. Del opp i 18 emner. Legg snurrene på bakepapir på et stekebrett. Heves under et klede ca 40 minutter. Pensle med melk og stek midt i ovnen på 200 grader i 12-15 minutter.