Eplekake med syrlige norske epler – oppskriften rekker til en liten langpanne.
0,5 kg sukker
0,5 kg smør, romtemperert
8 egg
0,5 kg hvetemel
3 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
7 epler
1 ss kanel
2 ss brunt sukker
100 g mandler, hakket
1 sitron
Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær i skiver. Legg skivene i en bolle med vann tilsatt saften av en sitron. Rør smør og sukker hvitt. Tilsett eggene, ett av gangen til alt blir en jevn masse. Sikt inn mel, bakepulver og vaniljesukker. Hell røren over i en smurt langpanne, ca 30×40 cm. Stikk epleskivene tett i tett ned i røren. Dryss over kanel, brunt sukker og hakkede mandler. Stekes midt i ovnen i forvarmet ovn ved 190 grader i ca 40-45 minutter. Avkjøles på rist. Serveres lunken, gjerne med vaniljeis. Eventuelle rester kan fryses.