Nok en klassiker. Godt kjøtt kokt lenge i vin sammen med grønnsaker. Blir mørt og godt!
1,5 kg høyrygg eller annet egnet grytekjøtt
150 g flesk eller bacon
2 løk
2 sjalottløk
3 fedd hvitløk
20 små løk eller 2 store løk i grove biter
250 g sjampinjonger
2 gulrøtter
1 purre
suppekvast (persille, timian, laurbærblad og purre)
1 flaske rødvin
smør
olivenolje
sitronsaft
2 ss mel
salt og pepper
Del kjøttet i to cm terninger og legg de i en pose med 2 ss mel. Rist posen slik at det blander seg.
Stek flesk eller bacon i en stor gryte. Ta ut når det er brunt og stek kjøttet i fettet i to omganger. Salte og pepre. Ta opp kjøttet og legg til side. Fres løk, sjalottløk, hvitløk, gulrøtter og purre i restene av fettet og eventuelt litt ekstra smør. Tilsett bacon, kjøttet, en suppekvast og hell over nesten 1 flaske rødvin. Hold igjen ca 1 dl av vinen. Tilsett oksefond hvis vinen ikke dekker alt kjøttet og grønnsakene. La så putre under lokk i et par timer.
Sjampinjong og småløk skal i gryten når det nærmer seg ferdig, men først surres løken i litt smør i en kjele. Vinen tilsettes løken og kokes nesten inn før løken legges i gryta og putrer med de siste minuttene. Sjampinjong deles i litt store biter eller stekes hele hvis de er små. Gi de en god brunfarge i smør i en stekepanne før de også går i gryta.
Ta ut suppekvasten og smak til med salt og pepper. Server med poteter eller ris.