Høst Middag

Boeuf bourguignon 

Nok en klassiker. Godt kjøtt kokt lenge i vin sammen med grønnsaker. Blir mørt og godt!

1,5 kg høyrygg eller annet egnet grytekjøtt

150 g  flesk eller bacon

2 løk

2 sjalottløk

3 fedd hvitløk

20 små løk eller 2 store løk i grove biter

250 g sjampinjonger

2 gulrøtter

1 purre

suppekvast (persille, timian, laurbærblad og purre)

1 flaske rødvin

smør

olivenolje

sitronsaft

2 ss mel

salt og pepper

Del kjøttet i to cm terninger og legg de i en pose med 2 ss mel. Rist posen slik at det blander seg.

Stek flesk eller bacon i en stor gryte. Ta ut når det er brunt og stek kjøttet i fettet i to omganger. Salte og pepre. Ta opp kjøttet og legg til side. Fres løk, sjalottløk, hvitløk, gulrøtter og purre i restene av fettet og eventuelt litt ekstra smør. Tilsett bacon, kjøttet, en suppekvast og hell over nesten 1 flaske rødvin. Hold igjen ca 1 dl av vinen. Tilsett oksefond hvis vinen ikke dekker alt kjøttet og grønnsakene. La så putre under lokk i et par timer.

Sjampinjong og småløk skal i gryten når det nærmer seg ferdig, men først surres løken i litt smør i en kjele. Vinen tilsettes løken og kokes nesten inn før løken legges i gryta og putrer med de siste minuttene. Sjampinjong deles i litt store biter eller stekes hele hvis de er små. Gi de en god brunfarge i smør i en stekepanne før de også går i gryta.

Ta ut suppekvasten og smak til med salt og pepper. Server med poteter eller ris.

DSC_0023

DSC_0072

DSC_0076

DSC_0078

DSC_0084