Jul Middag

Kalkun à la Julia Child

Kalkun til fest, thanks giving eller nyttår. Fantastisk festmat som kan tilberedes på mange måter med ulik stuffing og tilbehør. Denne oppskriften er inspirert av hvordan Julia Child tilberedte denne fuglen, hentet fra bladet Maison Mat & Vin. Anbefaler å søke på youtube etter beskrivelse av hvordan partere fuglen. Men forsøker å beskrive det her.

Start dagen før kalkunen skal serveres. Skyll og tørk fuglen. Skjær av lårene helt inne ved kroppen. Ben ut det innerste store benet på lårene. Strø i salt, pepper og 1 ss hakket salvie i hvert av lårene. Surr de sammen med noen pinner og hyssing (se bildet litt lenger ned). Pakk de inn plast og legg kaldt til dagen etter.

Skjær av ryggskroget av fuglen slik at du kun sitter igjen med det store brystskroget. Legg det i en stor kjele eller kar og hell på saltlake som dekker fuglen. Bruk 0,8 dl salt per 3 liter vann til saltlaken. Sett kaldt til dagen etter, men ta fuglen ut av kjøleskapet i god tid før den skal stekes.

Stuffing

En loff

3 løk, i biter

6 stenger stangselleri, i små biter

3 ss hakket frisk salvie

4 egg

100 g tørkede bær, for eksempel tranebær

Pepper

Stuffingen kan du starte med tidlig samme dag som du skal servere fuglen. Del en loff i terninger og stek de på et stekebrett i ovnen på 150 grader i ca 30 minutter. Sett til side.

Stek løken blank i litt olje, tilsett stangselleri og la de freses myke i noen minutter. Rør inn løk og selleri med loffbitene. Rør også inn bær, salvie og sammenpiskede egg. Dryss i litt pepper. Legg stuffingen utover en langpanne.

Ta kalkunen ut av saltlaken og tørk den godt. Stek med brystet ned ca 5 minutter i en stekepanne slik at det brunes. Sett stekepannen inn i ovnen på 220 grader og stek i ca 20 minutter. Ta fuglen ut av ovnen og legg brystykket over stuffingen i langpanna. Legg også lårene i langpanna. Sett i steketermometer i fuglen. Skru ned temperaturen til 175 grader og sett langpanna inn i ovnen. Når kjernetemperaturen er 72 grader tar du den ut. Pakk fuglen inn i folie og dekk langpanna med stuffing med folie og sett stuffingen tilbake i ovnen på ettervarmen.

Saus

1 sjalottløk, finhakket

1,5 ss smør

2,5 dl hvitvin

2 ss hakket frisk salvie

8 dl kyllingfond (eller kalkunfond)

2-3 ts maizenna blandet ut i litt vann

Salt, pepper og sukker etter smak

Surr sjalottløk i smør. Hell over vin og la det koke nesten inn. Hell over fond og tilsett salvie. La det koke inn til ca 2/3. Tilsett maizennablanding til ønsket tykkelse og smak til med salt, pepper og eventuelt litt sukker.

Server kalkunen med potetgnocci eller råstekte poteter, glasserte gulrøtter (kokte gulerøtter hvor det røres inn litt smør og persille rett før servering) og selvfølgelig all den gode stuffingen.

DSC_0014 DSC_0018 DSC_0017 DSC_0020 DSC_0026 DSC_0018 DSC_0024