Til 4
800 g kalkunfilet
Cognacsaus
2 sjalottløk, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
1/2 dl Cognac
5 dl kyllingfond
2 ss hakket rosmarin
2 ts maisenna blandet i litt vann
2,5 dl fløte
1 ss olje eller smør
Salt og pepper
Fres løk og hvitløk blank i olje eller smør. Tilsett Cognac og la det koke nesten helt inn. Hell i kraft og tilsett rosmarin. La koke inn til ca halvparten. Hell i fløte og kok opp. Jevne med maisenna og smak til med salt og pepper.
Kalkun stekes i ovn på 220 grader i ca 45-50 minutter til den har utetemperatur på 70 grader.
Mandelpotet- og jordkokkpuré
500 g jordskokker
800 g mandelpotet
40 g smør
3-4 dl gresk eller tyrkisk yoghurt
Salt og pepper
Skrell poteter og jordskokker og del i biter. Kokes til de er møre. Hell av vannet. Bruk en potetstapper til å mose bitene. Rør inn smør og yoghurt, smak til med salt og pepper. Denne kan gjerne lages på forhånd og varmes opp når det øvrige er ferdig.
Sjalottløk og rosenkål med brødsmuler
250 g sjalottløk
400 g rosenkål
1 fedd hvitløk
olivenolje
2 dl brødsmuler av loff
0,5 dl revet parmesan
1 ss frisk rosmarin
Skrell løken og del den i to på langs. Kok rosenkål i 3 minutter i lettsaltet vann, la renne godt av. Stek de halve sjalottløkene i 3 ss olje med snittflaten ned i ca 5 min. Bland rosmarin, brødsmuler og parmesan. Del rosenkålen i to og legg over i en smurt ildfast form sammen med sjalottløken. Strø over brødbøandingen og sprisle over et par ss olivenolje. Stekes i ca 20 min ved 220 grader.