Høst Middag

Langtidsstekt lammelår med søtpotetmos, aspargesbønner, stekte tomater og verdens beste lammesaus

Etter 8 timer i ovnen kan låret rives i fra hverandre og er meget saftig. «Pulled lam» med kanskje verdens beste saus til lam!

Til 5 holder det rikelig med 2,5 kg lammelår.

4 fedd hvitløk, delt i grove biter

1 stor neve hakket frisk timian

1 stor neve hakket frisk rosmarin

1,5 ss salt

1 ts pepper

1 dl olivenolje

2 dl rødvin

Stikk biter av hvitløk inn i kjøttet. Bland alt unntatt rødvin og gni inn lammelåret med denne marinaden. Legg låret i en langpanne og hell rødvin i panna. Sett midt i ovnen på ca 100 grader og stek i 6-8 timer. Du kan sette inn et steketermometer, og når det nærmer seg 90 grader kan du regne med at kjøttet er meget mørt. Spe med vann underveis slik at du sitter igjen med base til saus når steka er ferdig. La steka hvile noen minutter mens du gjør klar tilbehøret.

Tilbehøret er inspirert av tips fra Bent Stiansen på marked.no

Søtpotetmos

3 store søtpoteter, skrelt og delt i grove biter

50 g smør

Salt og pepper

H-melk

Litt sitronsaft

Kok potetbitene i usaltet vann til møre. Hell av vannet og mos sammen med smør. Spe med melk til ønsket konsistens og smak til med salt, pepper og sitron.

Aspargesbønner

200 g aspargesbønner, renset

Salt

1 sjalottløk, finhakket

1 hvitløksfedd, finhakket

50 g smør

Kok aspargesbønnene i 4 minutter i lettsaltet vann. Avkjøl raskt i kaldt vann.

Smelt smør i en kjele og fres løk og hvitløk blank. Rør inn aspargesbønner til de er varme.

Cherrytomater gratinert med hvitløk og olje

20 cherrytomater

2 hvitløksfedd, finhakket

1 dl olivenolje

En liten neve timian, finhakket

Salt og pepper

Legg et par klaser cherrytomater i en ildfast form. Rør inn hvitløk, olje, salt, pepper og timian. Stek ca 15 minutter på 180 grader mens steka hviler.

Verdens beste saus til lammestek

Kraft fra panna, ca 4 dl

Ca 2 dl creme fraiche

1 ss dijon sennep

1 ss sukker

Salt og pepper

2 ts maizena rørt ut i litt vann

Hell kraften fra langpanna over i en gryte og varm opp til det koker. Kok ut panna om du ikke får med deg alle godsakene. Sil sausen og hell tilbake i gryta. Tilsett, sennep, creme fraiche og sukker. Smak på sausen før du eventuelt tilsetter noe salt og pepper. Kraften kan være mer enn salt nok. Spe eventuelt med kokende vann og litt mer creme fraiche hvis du synes den er for salt. Tilsett til slutt maizenna til ønsket tykkelse. La småkoke 5 minutter.

DSC_0280 DSC_0325 DSC_0329