Til to
500 g hel ytrefilet eller indrefilet av okse
Marinade
1/2 dl sitronsaft
1 dl rapsolje
1/4 chili, finhakket
1 hvitløksfedd, hakket
En neve frisk oregano, hakket
2 ss honning
To skiver sitron
Bland alt til marinaden og hell i en pose sammen med fileten. Mariner fileten et par timer og tørk av før den grilles. Grilles først raskt på høy varme slik at den blir brunet på begge sider. Stikk deretter inn steketermometer og legg den på indirekte varme til du oppnår ønsket kjernetemperatur. Rosa 55-60, medium 60-65 og godt stekt 70 grader.
Tilbehøret er her en toscansk bønnegryte inspirert av en oppskrift jeg fant på juliesmatblogg.no. Slik laget jeg den:
2 bokser hvite bønner
2 bokser hermetiske tomater
2 løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
En neve frisk basilikum, hakket
En neve frisk oregano, hakket
1 ts tørket timian
1 ts chiliflak
3 soltørkede tomater, i biter
5 håndfuller grønnkål
1 ss honning
1 ss tomatpure
1 ss eplesidereddik
1 squash, i store biter
3,5 dl kokende vann
Olivenolje
Start med å rense grønnkål. Fjern stilken, skylll godt og tørk. Del den i strimler og kna inn litt olivenolje. Skyll bønnene.
Fres løk og hvitløk blank i olje i en stor gryte. Tilsett oregano, basilikum, timian, chiliflak og tomatpure, og la det blandes før du tilsetter tomater, squash, eddik, soltørkede tomater og vann. La de småkoke 30 minutter. Tilsett grønnkål, bønner og honning. La det putre ca 15 minutter til før det serveres. Mye mat i gryta, så helt unødvendig med poteter eller ris til denne retten. Passer helt sikkert som tilbehør til det meste av stekt kjøtt, og sikkert hvit fisk også.
Velbekomme!