Etter å ha smakt steambuns ved et par anledninger var det nå på tide å prøve og henge seg på denne trendy streetfood bølgen. Tar litt tid, men var ikke så vanskelig som fryktet. Godt ble det også!
I denne oppskriften er de fylt med spicy ribbe, chilimajones og frisk salat. Oppskriften her gir tre buns til fire middagsgjester. Oppskriften er hentet fra boka Gatemat, men justert noe her og der.
Ribbe
ca 1,5 kg tynnribbe
4 ss chilipulver
3 ss flaksalt
2 ss ristede fenikkelfrø
1,5 ss malt koriander
Dagen før servering rutes svoren på ribben og krydderblandingen gnis godt inn. La stå et døgn i kjøleskapet. Stekes i ildfast form på 130 grader i 2,5 time. Hell over 1 dl vann hvis den virker tørr underveis i stekingen. Ta den ut av ovnen og la den hvile litt før du skjærer av svor og bein. Stek den noen minutter i en stekepanne for å gi den en stekeflate. Skjær i tynne skiver og fres de litt rett før servering.
Steambuns
325 g hvetemel
3 ss sukker
1/4 pk tørrgjær
1,5 ss melkepulver
1/4 ts natron
1/4 ts bakepulver
1,5 ss solsikke- eller rapsolje (til deigen). Noe i tillegg til pensling
2 dl lunkent vann
Ha alt det tørre og det meste av vannet i en eltemaskin og kjør på medium hastighet i ca 5 minutter. Hell i litt og litt av vannet til deigen har blitt fast og smidig. La den heve under plastfolie til dobbel størrelse (ca 1 time)
Rull deigen til en tykk pølse og del den i 12 like store emner. Rull de til små boller, legg de på et bakepapir og dekk med plastfolie. La de heve 20 minutter.
Pensle bakebordet med litt solsikkeolje og kjevle bollene til små pizzabunner. Pensle halvparten med litt olje og og brett forsiktig over. Legg de tilbake på bakepapir med plastfolie over og la de heve i ytterligere 30-60 minutter.
Dampes i 10-12 minutter. Bruk rist i kjele med vann eller en bambuskurv over en kjele kokende vann.
Salat
1 grønt eple
2 gulrøtter
1 agurk
1 bunt koriander
1 lime
Salt
Snitt alle grønnsakene i tynne strimler og hakk koriander. Bland alt sammen med saften av en lime. Smak til med litt salt.
Chilimajones
2 eggeplommer
1 ss dijon sennep
3 dl solsikke- eller rapsolje
Saften av en halv sitron
En klype salt
1 ts chilipulver
2 ss chilisaus
Med en stavmikser er dette fort gjort. Legg de to eggeplommene i glasset og tilsett sennep, sitronsaft og salt. Hell over oljen. Sett stavmikseren i bunnen av glasset og start forsiktig. Søk etter «Gordon Ramsey» og «majones» på youtube og du vil se hvor enkelt majonesen kan lages med stavmikser. Når majonesen har riktig konsistens røres chilipulver og chilisaus inn til ønsket smak.
Til slutt fylles luftige steambuns med majones, salat og ribbe. Server!